Volonteri

Volonterstvo – dragovoljni rad(ili fr. volontarijat) je rad osobe koja obavlja posao za dobrobit drugih bez financijske naknade. Najčešća vrsta dragovoljnoga rada je sudjelovanje u aktivnostima nevladinih organizacija pojedinačno ili kao dio dragovoljnoga društva ili dragovoljne skupine. Razlozi za uključenje u dragovoljni rad su obično moralne prirode

i ovise o individualnim pristupu sustavu vrijednosti. Uključuje se uglavnom radi pružanja pomoći drugim ljudima, kako bi se promijenio svijet koji ih okružuje na bolje. Zato, ako smatrate da možete posvetiti malo svog slobodnog vremena, znanja, iskustva, fizičke snage,..., u svrhu da se nekome pomogne, javite se u naše Gradsko drušvo Crvenog križa...

pročitaj više

Postani volonter

Želiš li postati dio lanca koji daje podršku i pomaže ljudima u potrebi? Javi se u GDCK Poreč i informiraj se na koji način možeš pomoći svojoj zajednici.

PRIJAVNICA

POŠALJI

UČESTALA PITANJA:

Tko su volonteri? / Što je to volontiranje?

Zakon o volonterstvu kaže da su volonteri i volonterke osobe koje dobrovoljno ulažu svoje osobno vrijeme, trud,znanja i vještine obavljajući usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a pritom ne traže novčanu nagradu ili drugu imovinsku korist.

Kako se postaje volonter/ka? Tko sve volontira?

Volonter/ka se u pravilu može postati bez obzira na dob, spol, starosnu dob, nacionalnost ili druge posebnosti. Jedino što je bitno jest da odlučite izdvojiti određenu količinu svoja vremena i odaberete način na koji ćete ga pokloniti nekome tko treba vašu pomoć. Potrebno je samo javiti se u Vama najbliže Gradsko društvo Crvenog križa i informirati se o aktivnostima koje ono provodi. Volonterima zakon daje prava kojima ih se nastoji zaštititi od iskorištavanja, ali im propisuje i nekoliko pratećih obveza kojima se nastoji osigurati dobrobit organizatora i korisnika volontiranja. Više o njima možete doznati U Gradskom društvu Crvenog križa Poreč. Volonterke za svoj rad ne dobivaju novčanu nagradu ili imovinski korist, ali imaju pravo na naknadu troškova koji su nastali tijekom njihovog volontiranja i uz njega su vezani. Pravila ponašanja, načela i etičke standarde volontera propisuje Etički kodeks volontera, kojeg se je svaki volonter dužan pridržavati prilikom volontiranja.

Koji su to poslovi volontiranja u GDCK Poreč?

Gradsko društvo Crvenog križa Poreč ima širok spektar djelatnosti i stalno radi na proširenju postojećih aktivnosti ali i osmišljavanju novih, te iz tih razloga potreba za volonterima je velika i bez njih naše aktivnosti ne bi se mogle obavljati. Osnovne djelatnosti koje obavljamo uz pomoć volontera jesu : dobrovoljno davalaštvo krvi , socijalni program i pomoć u kući starijim osobama, rad s mladima kroz radionice i edukacije, zdravstvena preventiva, prva pomoć, priprema za djelovanje u katastrofama i drugim izvanrednim situacijama. Volontiranje je za sve programe kratkotrajno, a svi volonteri prolaze edukaciju "Crveni križ - moja organizacija" te tečaj prve pomoći. Ovisno o programu, potrebni su nam volonteri različitih struka, vještina i dobi.

NOVOSTI

STUPITE U KONTAKT

POŠALJI
crveni križPoreč

GDCK Poreč

Partizanska 7/a

52440 Poreč

Kontakt:

Tel: 052/452-248

Fax: 052/431-013

hck.gdck.porec@pu.t-com.hr